Prinášame vám 5 skvelých a chutných šalátov bez majonézy, ktoré ti nielenže dodajú potrebné vitamíny, ale aj pomôžu udržať štíhlu líniu. Vymeň ťažké jedlá za ľahké a osviežujúce šaláty, ktoré ti dodajú energiu a chuť do života!
1. Šalát z papriky, uhorky a fazuľových klíčkov
Ingrediencie:
- 1 červená paprika
- 100 g fazuľových klíčkov
- 1 menšia uhorka
- niekoľko vetvičiek koriandra
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 PL sezamových semienok
- 1 PL ryžového octu
- 2 jarné cibuľky
- mletý koriander podľa chuti
Príprava:
- Klíčky prepláchnite vriacou vodou a nechajte odkvapkať.
- Uhorku nakrájajte na väčšie kocky, papriku na menšie pásiky a cibuľku na šikmé kúsky. Koriander nasekajte nadrobno.
- Všetky ingrediencie zmiešajte v miske. Z oleja, octu, sójovej omáčky a cesnaku pripravte zálievku a nalejte na šalát. Pred podávaním posypte opraženými sezamovými semienkami.
2. Šalát s krevetami, grepom a granátovým jablkom
Ingrediencie:
- 300 g uvarených a očistených kreviet
- 2 ružové grepy
- 100 g semienok granátového jablka
- 50 g šalátu frisée
- 50 g rukoly
- 1/2 dlhej šalátovej uhorky
- 2 šalotky
- 4 vetvičky kôpru
- 4 PL extra panenského olivového oleja
- 1 PL červeného vínneho octu
- 1 ČL práškového cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Príprava:
- Z grepov vyrežte filé a vytlačte šťavu. Zmiešajte s olejom, octom, cukrom a kôprom, a nalejte na krevety. Nechajte 10 minút marinovať.
- Uhorku rozkrojte pozdĺžne, vyberte semienka a nakrájajte na malé kocky. Šalotku nakrájajte na tenké krúžky.
- Šalátové listy, rukolu a šalotku zmiešajte, pridajte uhorku a zalejte zálievkou. Rozdeľte na taniere a ozdobte krevetami, grepom a semienkami granátového jablka.
3. Šalát z paprík podávaný v ananáse
Ingrediencie:
- 1 zrelý ananás
- 1 zelená, 1 červená a 1 žltá paprika
- 1 malá chilli paprička
- 200 g sušenej šunky
- 2-3 PL svetlého rumu alebo kokosového likéru
- soľ, čierne a ružové korenie podľa chuti
Príprava:
- Ananás rozkrojte na polovicu a vnútro opatrne vydlabte. Kocky ananásu zmiešajte s rumom a nechajte odstáť.
- Papriky a chilli očistite a nakrájajte na malé kúsky. Šunku nakrájajte na tenké plátky.
- Všetky ingrediencie zmiešajte a naservírujte do vydlabaného ananásu. Podávajte ako osviežujúci a ľahký šalát.
4. Šalát „Cobb“
Ingrediencie:
- 1 paradajka
- 1/2 hlávky šalátu iceberg
- 1/2 hlávky šalátu romaine
- 1/2 zväzku šalátu žerucha
- šťava z 1 citróna
- 2 uvarené vajcia
- 6 plátkov slaniny
- 2 kuracie prsia
- 2 avokáda
Zálievka:
- 100 ml červeného vínneho octu
- 125 g syra St. Agur
- 100 ml olivového oleja
- 1 PL dijonskej horčice
- 2 PL cukru
- soľ podľa chuti
Príprava:
- Listy šalátov rozoberte, umyte a nakrájajte. Všetko zmiešajte v miske.
- Slaninu opečte do chrumkava a nechajte odkvapkať na papierovom uteráku. Nakrájajte na malé kúsky.
- Kuracie prsia opečte a nakrájajte na kocky. Avokádo ošúpte, nakrájajte na plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Vajcia oddelene nasekajte na žĺtky a bielky.
- Na veľký tanier rozložte šalátové listy a na ne postupne všetky ingrediencie. Ozdobte vajciami a zalejte zálievkou.
5. Kráľovský krabový šalát
Ingrediencie:
- mäso z 4 nôh veľkého kraba
- 8 veľkých listov šalátu iceberg
- 16 cherry paradajok
- 16 guličiek mozzarella syra
- 1/2 avokáda
Zálievka:
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 2 PL masla
- olivový olej extra panenský
- balzamikový ocot
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Príprava:
- Paradajky rozkrojte na polovice. Krabie mäso krátko opečte na masle.
- Na taniere rozložte listy šalátu, krabie mäso, paradajky a guličky mozzarelly. Avokádo nakrájajte na plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou a pridajte do šalátu.
- Na záver pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom. Dochutite soľou a korením.