Maslenica je tradičný ruský sviatok, ktorý sa oslavuje na konci zimy a symbolizuje príchod jari. Jedným z hlavných jedál, ktoré sa počas tohto obdobia konzumujú, sú palacinky, ktoré majú hlboký symbolický význam. V tomto článku vám priblížime históriu a tradície spojené s Maslenicou a podelíme sa o overený recept na chutné palacinky, ktoré si môžete pripraviť doma.
Chutné tenké palacinky. Recepty na oslavu Maslenice
Maslenica je tradičný sviatok, ktorý oslavujeme vo veľkom štýle a k tomu neodmysliteľne patria aj lahodné palacinky. Tento rok sa Maslenica na Slovensku začala 11. marca a trvala do 17. marca. Aby ste sa na tento sviatok pripravili aj na budúci rok dokonale, prinášame vám výber piatich najlepších receptov na tenké palacinky, ktoré si zamilujete. Ako pripraviť tenké palacinky na panvici. 5 jednoduchých spôsobov?
Palacinky na mlieku
Potrebné ingrediencie:
- 500 ml mlieka
- 200 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1,5 PL cukru
- 0,5 ČL soli
Postup:
- V miske rozšľahajte vajcia, cukor a soľ. Pridajte časť mlieka a znovu premiešajte.
- Postupne prisypávajte preosiatu múku a dobre premiešajte, až kým nezískate hustú zmes.
- Pridajte zvyšok mlieka a opäť dôkladne premiešajte.
- Vmiešajte slnečnicový olej a nechajte cesto odpočívať 10 minút pri izbovej teplote.
- Panvicu rozohrejte a jemne natrite olejom. Palacinky pečte z oboch strán, kým nedosiahnu zlatohnedú farbu.
Palacinky na srvátke
Potrebné ingrediencie:
- 700 ml srvátky
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 PL cukru
- 2 PL slnečnicového oleja
- 0,5 ČL soli
Postup:
- Vajcia rozšľahajte s cukrom, potom pridajte teplú srvátku a znovu premiešajte.
- Postupne prisypávajte preosiatu múku a dobre premiešajte.
- Pridajte soľ a sódu bikarbónu, vmiešajte olej a všetko dôkladne premiešajte.
- Nechajte cesto odpočívať 60 minút pri izbovej teplote.
- Palacinky pečte na rozpálenej panvici s trochou oleja, až kým nezískajú zlatohnedú farbu.
Palacinky s vriacou vodou
Potrebné ingrediencie:
- 330 ml vody
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1,5 PL cukru
- 0,3 ČL sódy bikarbóny
- 2 štipky soli
Postup:
- Vajcia rozšľahajte s cukrom a soľou, potom pridajte časť vody a dobre premiešajte.
- Pridajte vriacu vodu, prisypte sódu bikarbónu a dôkladne premiešajte.
- Vmiešajte olej a nechajte cesto odpočívať 20 minút pri izbovej teplote.
- Panvicu rozohrejte a palacinky pečte na strednom ohni z oboch strán do zlatista.
Palacinky na droždí
Potrebné ingrediencie:
- 1 l mlieka
- 1 PL suchého droždia
- 3 šálky hladkej múky
- 3 PL smotany
- 2 vajcia
- 3 PL cukru
- 1 ČL soli
- Slnečnicový olej na pečenie
Postup:
- Spojte suché droždie s preosiatou múkou a pridajte teplé mlieko. Dobre premiešajte a nechajte 15 minút odpočívať.
- Vajcia rozšľahajte s cukrom, pridajte soľ a smotanu. Všetko dôkladne premiešajte.
- Vmiešajte zmes vajec do zmesi múky s droždím a nechajte cesto hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Palacinky pečte na rozohriatej panvici s trochou oleja z oboch strán do zlatista.
Palacinky na kefíre
Potrebné ingrediencie:
- 500 ml kefíru
- 2 vajcia
- 1 šálka hladkej múky
- 2 PL cukru
- 0,5 ČL sódy bikarbóny
- 2 PL slnečnicového oleja
- 0,5 ČL soli
Postup:
- Vajcia rozšľahajte s cukrom, pridajte kefír a premiešajte.
- Postupne prisypávajte múku a dobre premiešajte.
- Pridajte sódu bikarbónu, olej a soľ a všetko dôkladne premiešajte.
- Nechajte cesto odpočívať 20 minút pri izbovej teplote.
- Palacinky pečte na rozpálenej panvici do zlatista.