Zaraďte do svojho jedálnička veľa mrkvy!
Proti stresu a pre zdravie
Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí konzumovali denne dve až tri mrkvy, boli ďaleko menej v strese než tí, ktorí mrkvu nejedli vôbec. Či už je to pravda alebo nie, mrkva je každopádne veľmi zdravá a to predovšetkým preto, pretože obsahuje veľa minerálov a vitamínov, ktoré naše telo toľko potrebuje. Karotka či mrkva sa tiež používa pri rakovine pľúc a pankreasu. Zaujímavé štúdie ukazujú, že obmedzené množstvá karotky, zvlášť betakaroténu, ktorý je v karotke obsiahnutý, dokáže zastaviť rozvoj rakoviny a tiež zastaviť rakovinotvorný mechanizmus meniaci bunky v zhubné ochorenie. A to nie je zďaleka všetko čo mrkva v našom tele zvládne. Vláknina v mrkve podporuje činnosť zažívacieho traktu a „čistí“ črevá, čo má samozrejme zdravotný význam, ale tiež vláknina výborne pôsobí proti hladu, najmä pri redukčných a odtučňovacích diétach.
Silné zuby
Chcete mať silné zuby a zdravé ďasná? Potom chrúmte mrkvu! Mrkva je totiž dosť tvrdá a tým, že ju budete pravidelne jesť, posilníte celú dutinu ústnu a predídete predčasnému vypadávaniu zubov.
Dokonalý zrak
Už keď sme boli malí, tak nám babičky vraveli, že keď budeme papať mrkvičku, budeme mať výborný zrak. Je to pravda, mrkva obsahuje látky, z ktorých si telo vyrába vitamín A, ktorý je práve toľko potrebný pre zdravý zrak. Nezabudnite k mrkve tiež nejakú potravinu s tukom, pretože vitamín A je rozpustný v tukoch, bez toho to totiž fungovať nebude.
Opálenie
Keď budete jesť na jar a v lete veľa mrkvy, budete sa vďaka beta-karoténu oveľa rýchlejšie a lepšie opaľovať. Bohužiaľ pre vás, možno viac do žlta a oranžova, než by ste si priali.
Na chudnutie
Po samotnej mrkve toho síce veľa neschudnete, ale je výbornou potravinou pri držaní diéty alebo cvičenia, pretože vám dodá chýbajúce vitamíny, minerály a nič po nepriberiete. Môžete ju jesť surovú, tepelne spracovanú alebo si z nej urobiť napríklad čerstvú šťavu.