Chcete byť štíhli a zdraví? Pripravili sme pre vás päť osvedčených receptov na osviežujúce a očistné šaláty, ktoré vám pomôžu nielen schudnúť, ale aj zlepšiť trávenie a celkové zdravie. Vychutnajte si tieto jednoduché, no výživné šaláty a zbavte sa nadbytočných kilogramov raz a navždy!
Recepty na šaláty pre očistu tela
Aby bola diéta úspešná, je dôležité zahrnúť do nej veľa vitamínov. Ovocie a zelenina, najmä tie, ktoré rastú u nás, by mali byť základom vášho jedálnička. Prinášame vám päť receptov na šaláty, ktoré vám pomôžu očistiť organizmus a schudnúť. Používajte len čerstvé produkty a pripravte si tieto lahodné pokrmy.
Šalát z kapusty a mrkvy
Ingrediencie:
- 100 g kapusty
- 100 g mrkvy
- 100 g jablka
- 100 g cvikly
- 50 g sušených sliviek
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
Postup:
Nastrúhajte očistenú zeleninu na hrubom strúhadle. Dobre premiešajte a trochu pomliaždite. Potom nastrúhajte jablká a pridajte ich k zmesi. Pokvapkajte citrónovou šťavou a polejte rastlinným olejom. Sušené slivky pred použitím namočte a nakrájajte na tenké prúžky. Pridajte ich do šalátu.
Šalát s bylinkami
Ingrediencie:
- 2 uhorky
- 1 zväzok zeleného cibuľky
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 1 zväzok akejkoľvek bylinky
- 2 reďkovky
- soľ podľa chuti
Postup:
Očistené uhorky nakrájajte na kolieska a dajte do misky. Pridajte nakrájanú cibuľku, reďkovky a bylinky podľa chuti. Zalejte rastlinným olejom a osoľte.
Šalát so zelerom a orechmi
Ingrediencie:
- 3 veľké mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 100 g akýchkoľvek orechov
- dve štipky ľanových semienok
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup:
Nastrúhajte mrkvu na hrubom strúhadle. Jemne nakrájajte stonky zeleru a pridajte k mrkve. Ak je potrebné, nasekajte orechy a spolu s ľanovými semienkami pridajte do misky so zeleninou. Pokvapkajte citrónovou šťavou, osoľte a dobre premiešajte.
Šalát so zelerom a kapustou
Ingrediencie:
- 4 stonky zeleru
- 1,5 kg kapusty
- 3 uhorky
- 2 stonky zeleného cibuľky
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1/2 citróna
- petržlenová vňať
Postup:
Nastrúhajte kapustu, cibuľku a zeler, uhorku nakrájajte na tenké prúžky. Všetko dajte do veľkej misy a dobre premiešajte rukami. Pokvapkajte citrónovou šťavou a olivovým olejom. Pred podávaním nechajte chvíľu odstáť v chladničke. Pred servírovaním ozdobte petržlenovou vňaťou.
Cviklový šalát
Ingrediencie:
- 1 cvikla
- 1 mrkva
- 1 stonka zeleru
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica jablčného octu
- 1 čajová lyžička kurkumy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Očistite cviklu a mrkvu a nastrúhajte ich na hrubom strúhadle. Jemne nakrájajte zeler. Petržlenovú vňať nakrájajte na jemno. Pripravte zálievku zmiešaním olivového oleja, citrónovej šťavy, octu, soli a korenia. Zalejte šalát a dôkladne premiešajte.
Tieto šaláty sú ideálne na odľahčovacie dni a pomôžu vám zbaviť sa nadbytočných kilogramov.