5 chýb, ktoré robíte pri príprave kysnutého cesta. Urobte ho správne!

Zdieľať
kysnuté cesto
5 chýb, ktoré robíte pri príprave kysnutého cesta. Urobte ho správne! Foto: depositphotos.com

Kysnuté cesto je základom mnohých chutných pečív a zákuskov, avšak jeho príprava nie je vždy jednoduchá. Často sa stretávame s chybami, ktoré môžu ovplyvniť výslednú kvalitu. Prinášame vám päť najčastejších chýb pri príprave kysnutého cesta a rady, ako sa im vyhnúť, aby ste vždy dosiahli dokonalý výsledok.

Mnoho ľudí pripravuje kysnuté cesto nesprávne. Skontrolujte týchto 5 častých chýb

Kysnuté cesto je základom buchiet, pečiva a ďalších nadýchaných pochúťok. Čo môžete robiť, aby to vaše bolo krásne vláčne a nadýchané?

Všetko to vyzerá jednoducho. Stačí urobiť kvások, spracovať pár surovín a počkať, kým sa z cesta stane jeden veľký kopec, z ktorého sa potom pripravia buchty, koláče, pečivo alebo nadýchané šatôčky…

Kysnuté cesto je proste základ, ale  niekedy sa môže stať, že nevybehne. Častým dôvodom nie je kvások, ale chyba pri spracovaní. Aké sú najväčšie prešľapy, ktorých sa dopúšťate?

miesenie kysnutého cesta
5 chýb, ktoré robíte pri príprave kysnutého cesta. Urobte ho správne! Foto: depositphotos.com

1. Suroviny v mise

Prekvapivo aj taká príprava kysnutého cesta má svoju špeciálnu techniku. Keď ju narušíte, môžete tým ohroziť celý výsledok. Najprv sa do misy dáva múka. Do nej sa potom urobí rukou prehĺbenina, kam sa postupne pridávajú tekuté suroviny. Vďaka mieseniu je cesto vláčne a hladké.

2. Dávate menej droždia

Droždie je základom každého kysnutého cesta. Ak chcete, aby pekne nakyslo, je potrebné pridať požadované množstvo kypriaceho prostriedku. Odporúča sa na 1 kg múky približne 20 – 50 g.

3. Nekvalitná múka

Múka je hlavnou surovinou. Preto si dajte záležať, aby bola kvalitná a obsahovala dostatočné množstvo lepku. Skontrolujte, či nie jenavlhnutá alebo nemá horkú chuť. Poriadne ju preosejte. Odstránite tak nečistoty, a bude nadýchanejšia.

cesto
5 chýb, ktoré robíte pri príprave kysnutého cesta. Urobte ho správne! Foto: depositphotos.com

4. Ingrediencie z chladničky

Aby cesto dobre vykyslo, potraviny by mali byť izbovej teploty. Cesto spracovávajte rukami, ktoré ho ešte viac zahrejú a tým sa podporí proces kysnutia.

Cesto najlepšie kysne na teplom mieste. Ak ho chcete dať do rúry, predhrejte ju na 50 stupňov Celzia. Aby povrch neschol, posypte ho múkou a prekryte čistou utierkou.

5. Pridávate mokré ovocie

Cesto sa väčšinou necháva ešte dokysnúť. Ak do neho pridáte ovocie plné šťavy, stane sa, že koláč nenarastie a nebude vláčny. Preto ovocie najprv umyte a osušte. Alebo ho nechajte odkvapkať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané