3 prírodné liečivá pre zlepšenie pamäti. Ak ste starší ako 30 rokov, je dôležité tomu venovať pozornosť

Zdieľať
pamäť

Posilňovanie funkcií mozgu by malo byť našou primárnou prioritou, pretože sú nevyhnutné pre kvalitný a zdravý život. Najmä v staršom veku by mal človek okrem starostlivosti o vzhľad a telesné zdravie myslieť aj na to, aby dostatočne precvičoval mozog a podporoval jeho fungovanie vhodnou stravou a dostatočným tréningom. Ak si chcete zachovať dobrú pamäť, ktorá je dôležitým faktorom schopnosti komunikovať s okolím, mali by ste sa zamerať na jej neustále využívanie, vyhľadávajte situácie, kedy je potrebné si niečo zapamätať a overujte kapacitu pamäte všetkými možnými spôsobmi (čítajte knihy a zhrňte si ich obsah, lúštite krížovky ). Pre zaistenie dobrej pamäte je tiež potrebné dopĺňať stravu vhodnými potravinami obsahujúcimi podporné látky prospešné mozgovej aktivite.

Tri potraviny pre zdravú hlavu

Najlepším krokom k zdravému telu aj duchu je dodržiavanie vhodnej životosprávy a životného štýlu. Strata pamäťovej kapacity a zhoršenie kognitívnych procesov môže pozvoľna prichádzať už od rannej dospelosti, preto ak si chcete udržať bystrú myseľ, mali by ste sa vyhýbať málo výživným potravinám, fajčenie či konzumácii alkoholu a iných návykových látok. Okrem toho môžete posilňovať organizmus vhodným stravovaním – existuje niekoľko druhov bežne dostupných potravín, u ktorých bol overený pozitívny vplyv na fungovanie mozgu a zvyšovanie mozgovej aktivity. Tu sú tri najobľúbenejšie.

1.Tekvicové semienka

Semienka z tekvice sú veľmi chutné a možno si ich pripraviť doma tiež s rôznym korením vysušením v rúre, alebo ich pridávať do šalátov, koláčov alebo iného pečiva. Denná konzumácia týchto semienok doplňuje predovšetkým dôležité bielkoviny a zinok, ktoré sú pri budovaní pamäte nevyhnutné. Ich účinok na mozgové tkanivo spočíva predovšetkým v obmedzovaní degradačných procesov spojených s vyšším vekom. Okrem toho sú prospešné aj pre funkciu štítnej žľazy, spomaľujú opotrebovávanie kĺbov a obnovujú prirodzenú zrážanlivosť krvi.

semienka

2. Petržlenová vňať

Petržlenová vňať obsahuje vhodné látky pôsobiace predovšetkým na obnovu nervových buniek a posilňovanie nervových spojení. Ako listová strava sa podieľa na tvorbe bunkových stien, zároveň však priamo ovplyvňuje nervovú sústavu. Petržlenová vňať by mala byť v menšom množstve konzumovaná denne predovšetkým vo vyššom veku.

vňať

3. Strukoviny

Obdobne ako tekvicové semienka, aj strukoviny obsahujú rad veľmi dôležitých bielkovín a železa, ktoré sa pozitívne podieľajú na mozgovej činnosti a súčasne patria medzi zdravé potraviny s veľmi dobrým vplyvom na metabolické procesy.

strukoviny

Aké ďalšie potraviny pôsobia na pamäť?

Okrem uvedených je možné podporovať funkciu mozgu a rozvíjanie pamäti v rámci prevencie neduhov spojených so starnutím prostredníctvom ďalších potravín s vysokým obsahom celulózy, železa a ďalších dôležitých minerálov, a tiež antioxidantov. Výborným doplnkom sú v tomto smere kakaové bôby v akejkoľvek podobe, listová zelenina či zelený čaj.

kakaové bôby
kakaové bôby www.gettyimages.com
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané