3 dokonalé dresingy a z vášho šalátu bude hotová delikatesa

Zdieľať
dresingy
3 dokonalé dresingy a z vášho šalátu bude hotová delikatesa Foto: depositphotos.com

Objavte tajomstvo dokonalej zálievky, ktorá premení každý šalát na kulinársky zážitok. Či už ide o piknik pod holým nebom alebo večeru v záhrade, správna zálievka môže byť kľúčom k nezabudnuteľnému gurmánskemu zážitku. Ponorte sa do sveta olejových, majonézových a jogurtových zálievok a obohaťte svoje šaláty o nové chute a arómy.

Dokonalá zálievka dokáže z obyčajnej zeleniny vyčariť gurmánsky zážitok a navyše ponúka nekonečné možnosti variácií, vďaka ktorým vám šaláty určite neomrzia. Existujú tri hlavné typy zálievok, rozdelené podľa ich základnej ingrediencie – olejové, majonézové a jogurtové. Jednou z hlavných výhod olejových zálievok je ich odolnosť voči vysokým teplotám, čo z nich robí ideálnu voľbu pre letné dni strávené na záhrade, počas grilovačky alebo na pikniku. Typicky sa kombinujú s octom, soľou, korením a niekedy aj cukrom, aby oživili chuť listových šalátov ako sú hlávkový šalát, ľadový šalát, rímsky šalát, čínske zelie, rukola, polníček, lollo biondo a iné druhy.

Pre tých, ktorí preferujú krémovéšie a bohatšie varianty, majonézové zálievky ponúkajú hustotu a plnosť chuti, ktorá dokonale dopĺňa šaláty s vajciami, zemiakmi alebo makarónmi. Jogurtové zálievky sú zase ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú ľahšiu a zdravšiu alternatívu. Ich jemná, no výrazná chuť skvele pasuje k ovocným šalátom alebo ako doplnok k pikantnejšímu grilovanému mäsu.

Zálievky môžu byť tiež skvelým spôsobom, ako do svojho jedálnička zakomponovať rôzne superpotraviny. Pridaním ingrediencií ako sú chia semienka, konopné semienka alebo ľanové semienka môžete svoj šalát obohatiť o dôležité omega-3 mastné kyseliny a vlákninu. Takisto experimentovanie s rôznymi bylinkami a koreninami nielenže pridá vašim šalátom nové chute, ale aj zvýši ich nutričnú hodnotu.

Francúzsky dresing vinaigratte

Ingrediencie:

  • 100 ml oleja (repkový, slnečnicový, olivový)
  • 30 ml bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • ½ strúčika cesnaku
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • ½ lyžičky cukru

Príprava:

V miske pomocou metličky prešľahajte ocot s horčicou, cukrom, čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Po malých dávkach potom postupne zašľahávajte olej, aby vznikla hladká a kompaktná emulzia. Podľa potreby dosoľte a potom zmiešajte so zeleninou.

jogurtový dresing
3 dokonalé dresingy a z vášho šalátu bude hotová delikatesa Foto: www.freepik.com

Ľahký jogurt

Jogurtové zálievky sú jednoznačne najzdravšie a najľahšie, pretože obsahujú najmenej tuku. Hodí sa nielen na zeleninu, ale skvele dochutí aj cestovinové šaláty. Ich príprava je navyše veľmi jednoduchá a ponúka desiatky rôznych chuťových kombinácií. Jogurt môžete dochutiť bylinkami, cesnakom, chrenom, reďkovkami, brusnicovou zaváraninou, sušenými paradajkami, parmezánom, pikantným korením – možnosťou je celý rad. Rovnakú službu urobí aj kyslá smotana, v tomto prípade je ale potrebné počítať s vyšším obsahom tuku.

Jogurtová zálievka s medovou horčicou

  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 3 lyžice medovej horčice (alebo 2 lyžice dijonskej horčice a 1 lyžica medu)
  • citrónová šťava
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Jogurt zmiešajte s medovou horčicou, pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa chuti osoľte a okoreňte.

zálievka
3 dokonalé dresingy a z vášho šalátu bude hotová delikatesa Foto: depositphotos.com

Na majonézu v lete pozor

Dresingy na báze majonézy patria k energeticky najvýdatnejším, ale ich skvelá chuť stojí za to. Výborne dochutia klasické zeleninové šaláty aj varianty obsahujúce mäso, syry, zemiaky či cestoviny. Podávať ich je možné aj ako dip alebo prílohu ku grilovaným špecialitám. V lete je však potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť – majonézové zálievky sa totiž v teplom počasí veľmi rýchlo kazia a môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti.

Farmársky dresing

  • ½ hrnčeka majonézy
  • ½ hrnčeka kyslej smotany
  • ½ hrnčeka cmaru, zakysanky alebo jogurtu
  • 1 lyžička sekaného kôpru
  • 1 lyžička sekanej petržlenu
  • 1 lyžička sekanej pažítky
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • citrónová šťava
  • soľ
  • korenie

Príprava:

Majonézu premiešame s kyslou smotanou a cmarom. Pridáme bylinky, prelisovaný strúčik cesnaku a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané