Chcete sa stať skutočným majstrom kuchyne a ohromiť svojich blízkych dokonalými jedlami? Objavte týchto 25 neoceniteľných kuchynských tipov a trikov, ktoré vám pomôžu udržať potraviny čerstvé dlhšie a zefektívniť prípravu jedál. Niektoré z nich nepozná ani vaša mama!
24 kuchynských trikov, ktoré z vás spravia kuchynského génia
Nikto sa na kuchyni nevyrovná mame, jej jedlá sú najchutnejšie. Ako dokáže žena pripraviť jedlá, na ktoré si spomínate celý život, aj keď ste ich ochutnali len raz? To je skutočné kúzlo…
Máte teraz šancu naučiť sa tajomstvá, vďaka ktorým sa vaše kuchárske schopnosti stanú neprekonateľnými. Zistite, ako správne skladovať ovocie a zeleninu, variť vajcia a chrániť potraviny pred príliš rýchlym pokazením.
Kuchynské triky
- Udržiavanie syra: Keď odrezávate syr, nevyhadzujte časť obalu. Použite ho na zakrytie zvyšku syra.
- Dlhšia trvanlivosť vajec: Pred uložením vajec do chladničky ich natrite rastlinným olejom. Budú sa skladovať oveľa dlhšie!
- Čistenie zázvoru: Čistenie zázvoru je nepohodlné, ale tento problém zmizne, ak použijete na čistenie čajovú lyžičku.
- Čerstvý koláč: Rozrezaný koláč neuschne, ak na miesta rezu položíte kúsky chleba a pripevníte ich špáradlami. Namiesto koláča bude schnúť chlieb!
- Citrónová šťava: Potrebujete pár kvapiek citrónovej šťavy? Nepokladajte citrón! Prepichnite ho špáradlom a jemne stlačte, niekoľko kvapiek šťavy okamžite vytečie.
Viac kuchynských tipov
- Citrón zostane celý, malý otvor môžete zalepiť páskou a uložiť citrón do chladničky.
- Zvyšky majonézy v pohári môžete premeniť na šalátový dresing pridaním octu, korenia a olivového oleja.
- Čerstvé bobule nebudú plesnivieť, ak ich namočíte do slabého octového roztoku.
- Ideálne miesto na skladovanie cibule a cesnaku sú perforované papierové vrecká. Zabezpečia dva mesiace bez plesne!
- Aby nakrájané avokádo nezhnedlo, postriekajte ho jablčným octom alebo skladujte spolu s kúskom cibule.
- Zemiaky nebudú pučať, ak ich budete skladovať spolu s jablkami! Jablká obsahujú etylén, ktorý zabráni klíčeniu.
- Zvyšky Nutelly v pohári zalejte horúcim mliekom. Vznikne tak lahodná horúca čokoláda.
- Mango, kivi a avokádo je pohodlné čistiť pomocou pohára.
- Ananásy skladujte hore nohami, rýchlejšie dozrejú a budú sladšie.
- Zeler a brokolicu skladujte vo fólii, čo podstatne predĺži ich trvanlivosť.
- Orechové maslo sa ľahšie vyberá z pohára, ak ho skladujete hore nohami.
- Korienok zväzku banánov obaľte páskou, aby sa dlhšie neskazili.
- Žltnúcu zeleninu nevyhadzujte. Nasekajte ju nadrobno a zmiešajte s olivovým olejom. Nalejte zmes do formičiek na ľad a zamrazte. Perfektný dresing pre šaláty, omáčky a polievky!
- Šalát uchovávajte najlepšie zabalený v papierovom vrecku v chladničke.
- Ak čipsy alebo krekry stvrdnú, dajte ich na chvíľu do mikrovlnky alebo rúry, zachránia sa.
- Nedozreté banány dozrejú v rúre! Len to s časom neprežeňte, nechajte ich v rozohriatej rúre pár minút.
- Pizzu ohrievajte na panvici.
- Kancelárska sponka vám pomôže ľahko ošúpať vajcia. Pred varením urobte drobnú dierku do škrupiny, zabezpečí to ľahké šúpanie varených vajec.
- Skúste pridávať sezam do vyprážaných zemiakov, nie je to bláznovstvo, ale skutočný kulinársky inštinkt.