16 varovných znakov preťaženej pečene toxínmi. Možno aj kvôli ním priberáte!

Zdieľať
00 48.jpg

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Zodpovedá za množstvo dôležitých procesov, alebo inými slovami, je filtrom, cez ktorý sa zachytáva všetok toxický materiál v tele. Rovnako má aj ďalšie dôležité funkcie.

V skutočnosti je však ich oveľa viac, než by ste si mysleli. Pečeň má viac, ako 400 funkciu, počnúc trávením tukov a skladovaním vitamínov a minerálov pochádzajúcich zo skonzumovaného jedla. Keď vezmeme do úvahy tieto funkcie, nie je prekvapením to, že väčšina expertov pečeň považuje naozaj za jeden z najdôležitejších orgánov v tele. Dôležité je však ju zbytočne nepreťažovať, pretože to môže mať za následok vážne komplikácie, ktoré v niektorých prípadoch môžu byť dokonca fatálne.

Ako si pečeň poradí s toxickými látkami?

V prvej fáze detoxikácie, ktorá nastáva v pečeni, sa využívajú enzýmy, ktoré rozkladajú toxíny na menej škodlivé zlúčeniny. V druhej fáze dochádza k nadviazaniu týchto toxínov k ďalším molekulám, ktoré zvyšujú ich rozpustnosť vo vode. To má za následok to, že sa ľahšie vylučujú z tela.

Snaha ochrániť pečeň sa oplatí každému:

Okrem toho, že niektorí ľudia sa naozaj snažia o zdravý životný štýl, aj tak sa vystavujú toxínom z prostredia. Preto je dôležité sa v každom prípade venovať detoxikáciu, aby sme si ochránili pečeň a tým aj celé telo.

Máte spomalenú pečeň?

Tí ľudia, ktorí majú spomalený funkciu pečene by sa mali vyvarovať jej zbytočnému preťažovaniu. Prebytočné toxíny, ktoré pečeň nedokáže spracovať, sa ukladajú v tele vo forme tukového tkaniva.

Akonáhle sa toxíny dostanú do organizmu, zostanú tam, kým sa nezlepší funkcia pečene. Až potom sa s nimi dokáže vysporiadať. Na vlastnom organizmu môžete pozorovať niekoľko príznakov toho, že pečeň nefunguje správne a jej činnosť je spomalená. Bez ohľadu na ich závažnosť je dôležité podniknúť určité kroky aby sme obnovili správnu funkciu pečene a eliminovali toxíny hromadiace sa v našom tele.

Aké sú teda najčastejšie príznaky spomalené pečene? Sú to únava, negatívne emócie, sústavná bolesť hlavy, letargia, nadmerné potenie, bolesti kĺbov či svalov, ťažkosti s trávením tukov, alergie, úzkosť, depresia, zápach z úst, citlivosť na chemikálie, náhle priberanie a podobne.

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že zdravie v skutočnosti začína v kuchyni. Zdravé telo vyžaduje zdravé jedlo a zvyky. Prvým krokom je odstránenie polotovarov a nezdravých potravín a ich nahradenie zdravými alternatívami. Najlepšie, čo môžete urobiť, je pripravovať si potraviny samy, zo surovín, ktoré nájdete v kuchyni. Jesť zdravo nemusí byť také komplikované, ako sa môže zdať, ak sa budete držať týchto jednoduchých rád:

Zdravá strava:

  • kupujte čerstvé potraviny
  • vyvarujte sa GMO produktov, konzumujte čerstvé ovocie a zeleninu
  • konzumujte vyváženú stravu
  • jedzte živočíšne aj rastlinné bielkoviny, klíčiace zrná, fermentované potraviny, zdravé tuky, surové oriešky a semienka
  • vyvarujte sa prepáleným olejom
  • vyvarujte sa repkovému, palmovom a slnečnicovému oleji
  • pite dostatok vody
  • prijmite dostatok zdravých tukov obsiahnutých v avokáde, kokosu a podobne
  • konzumujte vlákninu: Vláknina je obsiahnutá v chia semienkach, artičokov, avokáde, brokolica a podobne
  • obmedzte rafinované cukry, vyhnite sa hnedému aj bielemu cukru
  • zamerajte sa na zdroj síry v potravinách (siahnite po cesnaku, brokolicu, vajíčkach, cibuľu, špargle či po keli)
  • obmedzte alkohol

3 najlepšie potraviny, ktoré ulahodiť vašej pečeni:

Artičok podporí vašu pečeň a tiež zvýši produkciu žlče. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha redukovať „zlý“ LDL cholesterol. Aj po tepelnej úprave zostáva artičok stále plný antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom.

Kurkuma je extrémne silné protizápalové korenia. Je schopná ochrániť pečeň, a pomáha jej sa regenerovať. Pre maximálnu absorpciu výživných látok vyskúšajte „zlaté mlieko.“ Vyrobíte si ho veľmi jednoducho, tak, že zamiešate mlieko s kurkumou.

Pestrec mariánsky je najlepšiou bylinou pre pečeň. Obsahuje účinnú látku s názvom siymarin, ktorá ma vynikajúci protivírusové a protizápalové vlastnosti. Tiež chráni pečeňové bunky pred poškozením.- Môžete si ho pridať do mlieka, alebo siahnuť po inej alternatíve. Veľmi tak pomôžete svojej pečeni.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané