Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

16 varovných signálov, že máte preťaženú pečeň toxínmi. Možno priberáte aj kvôli nim!

reklama:
Preťažená pečeň
Preťažená pečeňwww.gettyimages.com

Pečeň je jedným z najdôležitejších orgánov v ľudskom tele. Zodpovedá za množstvo dôležitých procesov, alebo inými slovami, je filtrom, cez ktorý sa zachytáva všetok toxický materiál v tele. Rovnako má aj ďalšie dôležité funkcie.

V skutočnosti je ich však oveľa viac, než by ste si mysleli. Pečeň má viac, ako 400 funkcií, počnúc trávením tukov a skladovaním vitamínov a minerálov pochádzajúcich zo skonzumovaného jedla. Keď vezmeme do úvahy tieto funkcie, nie je prekvapením to, že väčšina expertov pečeň považuje naozaj za jeden z najdôležitejších orgánov v tele. Dôležité je však ju zbytočne nepreťažovať, pretože to môže mať za následok vážne komplikácie, ktoré v niektorých prípadoch môžu byť dokonca fatálne.

Ako si pečeň poradí s toxickými látkami?

V prvej fáze detoxikácie, ktorá nastáva v pečeni, sa využívajú enzýmy, ktoré rozkladajú toxíny na menej škodlivé zlúčeniny. V druhej fáze dochádza k nadviazaniu týchto toxínov k ďalším molekulám, ktoré zvyšujú ich rozpustnosť vo vode. To má za následok to, že sa ľahšie vylučujú z tela.

Snaha ochrániť pečeň sa oplatí každému:

Okrem toho, že niektorí ľudia sa naozaj snažia o zdravý životný štýl, aj tak sa vystavujú toxínom z prostredia. Preto je dôležité sa v každom prípade venovať detoxikácií, aby sme si ochránili pečeň a tým aj celé telo.

Máte spomalenú pečeň?

Tí ľudia, ktorí majú spomalenú funkciu pečene by sa mali vyvarovať jej zbytočnému preťažovaniu. Prebytočné toxíny, ktoré pečeň nedokážu spracovať, sa ukladajú v tele vo forme tukového tkaniva.

Akonáhle sa toxíny dostanú do organizmu, zostanú tam, kým sa nezlepší funkcia pečene. Až potom sa s nimi dokáže vysporiadať. Na vlastnom organizme môžete pozorovať niekoľko príznakov toho, že pečeň nefunguje správne a jej činnosť je spomalená. Bez ohľadu na ich závažnosť je dôležité podniknúť určité kroky aby sme obnovili správnu funkciu pečene a eliminovali toxíny hromadiace sa v našom tele.

Aké sú teda najčastejšie príznaky spomalenej pečene? Sú to únava, negatívne emócie, sústavná bolesť hlavy, letargia, nadmerné potenie, bolesti kĺbov či svalov, ťažkosti s trávením tukov, alergie, úzkosť, depresia, zápach z úst, citlivosť na chemikálie, náhle priberanie a podobne.

Je veľmi dôležité si uvedomiť, že zdravie v skutočnosti začína v kuchyni. Zdravé telo vyžaduje zdravé jedlo a zvyky. Prvým krokom je odstránenie polotovarov a nezdravých potravín a ich nahradenie zdravými alternatívami. Najlepšie, čo môžete urobiť, je pripravovať si potraviny samy, zo surovín, ktoré nájdete v kuchyni. Jesť zdravo nemusí byť také komplikované, ako sa môže zdať, ak sa budete držať týchto jednoduchých rád:

Zdravá strava:

  • kupujte čerstvé potraviny
  • vyvarujte sa GMO produktov, konzumujte čerstvé ovocie a zeleninu
  • konzumujte vyváženú stravu
  • jedzte živočíšne aj rastlinné bielkoviny, klíčiace zrná, fermentované potraviny, zdravé tuky, surové oriešky a semienka
  • vyvarujte sa prepáleným olejom
  • vyvarujte sa repkovému, palmovému  a slnečnicovému oleju
  • pite dostatok vody
  • prijmite dostatok zdravých tukov obsiahnutých v avokáde, kokose a podobne
  • konzumujte vlákninu: Vláknina je obsiahnutá v chia semienkach, artičoke, avokáde, brokolici a podobne
  • obmedzte rafinované cukry, vyhnite sa hnedému aj bielemu cukru
  • zamerajte sa na zdroj síry v potravinách (siahnite po cesnaku, brokolici, vajíčkach, cibuli, špargle či po keli)
  • obmedzte alkohol

3 najlepšie potraviny, ktoré ulahodiť vašej pečeni:

Artičoka podporí vašu pečeň a tiež zvýši produkciu žlče. Má vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha redukovať „zlý“ LDL cholesterol. Aj po tepelnej úprave zostáva artičoka stále plná antioxidantov, ktoré pomáhajú v boji proti voľným radikálom.

Kurkuma je extrémne silné protizápalové korenie. Je schopné ochrániť pečeň, a pomáha jej sa regenerovať. Pre maximálnu absorpciu výživných látok vyskúšajte „zlaté mlieko.“ Vyrobíte si ho veľmi jednoducho, tak, že zamiešate mlieko s kurkumou.

Pestrec mariánsky je najlepšiou bylinou pre pečeň. Obsahuje účinnú látku s názvom silymarin, ktorá má vynikajúce protivírusové a protizápalové vlastnosti. Tiež chráni pečeňové bunky pred poškodením. Môžete si ho pridať do mlieka, alebo siahnuť po inej alternatíve. Veľmi tak pomôžete svojej pečeni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 28. septembra 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.