15 Najčastejších príčin alergií v domácnosti

Zdieľať

Na rastúci počet alergikov má vplyv genetika, chemikalizácia životného prostredia,

nevhodné stravovanie, nadužívanie liekov, nedostatok pohybu,

rozširovanie alergénov v netradičných oblastiach,

nekvalitná strava plná farbív, konzervačných látok a potravinových náhrad.

Príčiny alergických chorôb nie sú ešte presne známe.

Ide o celý proces príčin, ktorých výsledkom je patologická reakcia, ktorá sa môže prejaviť vo forme alergie.   

Alergia – je to, čo núti ľudské telo produkovať imunitnú odpoveď,

ktorá sa mu naozaj nepozdáva.

Keď je telo v kontakte s danou látkou, na ktorú má osoba alergiu ,

vníma látku ako bezprostredné ohrozenie a začne reagovať.

Tu sú niektoré príklady najčastejších alergií. 

1. Arašidy

Arašidové alergie sa líšia od alergie na iné orechy,  arašid nie je v skutočnosti orech, ale zástupca rodu strukovín.

Práve tento druh alergie sa rýchlo šíri v USA a Veľkej Británii, ale vedci nemajú potuchy, prečo sa to deje.

Allergies 01.jpg

2. Sója

Alergia na sóju je menej častá a zvyčajne postihuje deti.

Je však veľmi ťažké ju liečiť, pretože sója sa vyskytuje takmer vo všetkých spracovaných potravinách.
Eat soy safely.png

3. Vajcia

Alergiou na vajcia trpí približne 2% malých detí.

Alergénny potenciál žĺtku je rovnaký ako v prípade bielku..

Je dôležité vedieť, že vaječné bielky sa používajú v mnohých bežných vakcínach.

Allergies 03.jpg

4. Penicilín

Penicilín – skupina antibiotík,

ktorá ako prvá začala byť univerzálne použiteľná.

Alexander Fleming  ho objavil v roku 1928.

Penicilín bol zavedený do širokého použitia v roku 1942.

Reakcie naň sa pohybujú od miernej vyrážky až po anafylaxiu.

5. Jablká

Alergická reakcia na jablkách je v skutočnosti jednou z najčastejších vinníkov syndrómu orálnej alergie (OAS).

Ak  po zjedení jablká cítite brnenie, svrbenie alebo opuch pier,

jazyka alebo hrdla, je to práve tento druh alergie..

Allergies 05.jpg

6. Iné potraviny a koreniny

Medzi najčastejšie ktoré spôsobujú alergie sú škorica a cesnak.

Ale iné korenie, vrátane cibule, horčice a vanilky dokonca môže vyvolať odozvu od hlavy k anafylaxií.

Podľa hrubých odhadov ich za dve percentá potravinových alergií zodpovedná práve koreniaca prísada.

Allergies 06.jpg

7. Mäso

Alergia na mäso sa môže objaviť na hovädzie, bravčové, zverinu alebo hydinu,

v závislosti na individuálnych vlastnostiach organizmu.

Je dôležité si uvedomiť, že symptómy sa možno neprejavia okamžite, ale po niekoľkých hodinách.

V posledných rokoch je alergia na mäso na vzostupe v južnej časti Spojených štátov,

vyplývajúce ako vedľajší účinok na  uhryznutie klieštom.

Allergies 07.jpg

8.Tráva 

V tráve sa skutočne nachádzajú mikroskopické ostne, ktoré spôsobujú alergické reakcie,

keď prídu do priameho kontaktu s ľudskou pokožkou.

To v kombinácii s peľom a kosením  robí z leta strašnú  sezónu pre alergikov.

Allergies 08.jpg

9. Citrus

Alergie na citrus tzv profilín – proteín obsiahnutý v citrusoch.

U niektorých ľudí, telo rozpoznáva profilín nie ako potravinu, ale ako škodlivú látku,

čo spôsobuje odpoveď imunity alergickou reakciu.

Allergies 09.jpg

10. Salicyláty

Salicyláty – chemické látky rastlinného pôvodu,

ktoré sú základom pre mnoho liekov, ako je aspirín a ďalších protizápalových liekov.

Okrem toho, že sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a zeleniny,

rovnako sa používajú ako prísady do spracovaných potravín,

a niektorých kozmetických prípravkov.

Reakcia na salicyláty sa pohybuje v rozmedzí od mierneho opuchu  nosovej sliznice

a vyrážky až po astmu alebo anafylaxie.

Anafylaxia je najťažšia alergická reakcia.

Ide o búrlivý prejav odpovede organizmu,

ktorý väčšinou začína intenzívnym svrbením na celom tele,

kožnou reakciou a často aj sťaženým dýchaním.

Reakcia sa môže spustiť už niekoľko desiatok sekúnd po zjedení potraviny,

alebo po aplikácii lieku injekčne či ústne a v priebehu niekoľkých minút môže končiť šokovým stavom.

Ak nie je podaná okamžitá liečba (adrenalín, zaistenie dýchania a obehu) môže končiť smrteľne.

Často sa tento stav označuje ako anafylaktický šok.

Allergies 10.jpg

11. Mušle

Alergia na mäkkýše – jedna z najčastejších u detí i dospelých,

ale líši sa od alergií na ryby.

Môže vzniknúť požitím homára, kraba, kreviet, mušiel a ústric.

12. Hmyzie uštipnutie

Hmyzie uhryznutie je nepríjemne bez ohľadu na to, či je osoba alergická alebo nie,

pretože  telo prijíma malé množstvo jedu,

ktorý v každom prípade spôsobuje odpor.

Avšak, alergia môže spôsobiť akné alebo vredy,

horúčku a opuchy v mieste uhryznutia hmyzu,

a  v ťažších prípadoch môže viesť k nevoľnosti,

problémom s dýchaním, zvýšenú srdcovú frekvenciu, a niekedy anafylaxiu.

13. Mlieko

Podľa niektorých odhadov asi 3% malých detí sú alergické na mlieko.

Reakcie sa pohybujú od trávenia a krvavej stolice až  anafylaxiu.

14. Zvieratá

Táto forma alergie patrí medzi pomerne časté.

Zvieracie alergény sú prítomné najmä v ich výlučkoch

– v slinách, moči, kožnom maze, kožných šupinách, perí, ale aj v krvi.

U mačiek a psov sú to primárne sliny a šupiny kože;

u škrečkov, morčiat či zajacov sa nachádzajú najmä v ich moči, pote a výkaloch….

V závislosti od závažnosti alergie,

môžu niektorí ľudia bezpečne držať doma mačky alebo psy,

ak pravidelne čistíte priestor a dbáte na čistotu zvierat.

Iní, žiaľ jednoducho nemôže byť v miestnosti so zvieraťom.

Allergies 14.jpg

15. Roztoče

Roztoče – mikroskopické roztoče, ktoré sú hlavnou príčinou alergií na „prach“.

Živia sa odumretými kožnými odlupkami, ktoré človek stráca denne v množstve 1,5 g

(tieto častice môže byť až 80% prachu v niektorých domácnostiach).

Vzhľadom k tomu roztoče sú veľmi malé (, 1-, 5mm),

môže ich človek  inhalovať, alebo sa môžu dostať do očí.

Reakcia na ne je rovnaká ako peľ.

Allergies 15.jpg
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané