Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

15 Najčastejších príčin alergií v domácnosti

reklama:

Na rastúci počet alergikov má vplyv genetika, chemikalizácia životného prostredia,

nevhodné stravovanie, nadužívanie liekov, nedostatok pohybu,

rozširovanie alergénov v netradičných oblastiach,

nekvalitná strava plná farbív, konzervačných látok a potravinových náhrad.

Príčiny alergických chorôb nie sú ešte presne známe.

Ide o celý proces príčin, ktorých výsledkom je patologická reakcia, ktorá sa môže prejaviť vo forme alergie.   

Alergia – je to, čo núti ľudské telo produkovať imunitnú odpoveď,

ktorá sa mu naozaj nepozdáva.

Keď je telo v kontakte s danou látkou, na ktorú má osoba alergiu ,

vníma látku ako bezprostredné ohrozenie a začne reagovať.

Tu sú niektoré príklady najčastejších alergií. 

1. Arašidy

Arašidové alergie sa líšia od alergie na iné orechy,  arašid nie je v skutočnosti orech, ale zástupca rodu strukovín.

Práve tento druh alergie sa rýchlo šíri v USA a Veľkej Británii, ale vedci nemajú potuchy, prečo sa to deje.

Allergies 01.jpg

2. Sója

Alergia na sóju je menej častá a zvyčajne postihuje deti.

Je však veľmi ťažké ju liečiť, pretože sója sa vyskytuje takmer vo všetkých spracovaných potravinách.Eat soy safely.png

3. Vajcia

Alergiou na vajcia trpí približne 2% malých detí.

Alergénny potenciál žĺtku je rovnaký ako v prípade bielku..

Je dôležité vedieť, že vaječné bielky sa používajú v mnohých bežných vakcínach.

Allergies 03.jpg

4. Penicilín

Penicilín – skupina antibiotík,

ktorá ako prvá začala byť univerzálne použiteľná.

Alexander Fleming  ho objavil v roku 1928.

Penicilín bol zavedený do širokého použitia v roku 1942.

Reakcie naň sa pohybujú od miernej vyrážky až po anafylaxiu.

5. Jablká

Alergická reakcia na jablkách je v skutočnosti jednou z najčastejších vinníkov syndrómu orálnej alergie (OAS).

Ak  po zjedení jablká cítite brnenie, svrbenie alebo opuch pier,

jazyka alebo hrdla, je to práve tento druh alergie..

Allergies 05.jpg

6. Iné potraviny a koreniny

Medzi najčastejšie ktoré spôsobujú alergie sú škorica a cesnak.

Ale iné korenie, vrátane cibule, horčice a vanilky dokonca môže vyvolať odozvu od hlavy k anafylaxií.

Podľa hrubých odhadov ich za dve percentá potravinových alergií zodpovedná práve koreniaca prísada.

Allergies 06.jpg

7. Mäso

Alergia na mäso sa môže objaviť na hovädzie, bravčové, zverinu alebo hydinu,

v závislosti na individuálnych vlastnostiach organizmu.

Je dôležité si uvedomiť, že symptómy sa možno neprejavia okamžite, ale po niekoľkých hodinách.

V posledných rokoch je alergia na mäso na vzostupe v južnej časti Spojených štátov,

vyplývajúce ako vedľajší účinok na  uhryznutie klieštom.

Allergies 07.jpg

8.Tráva 

V tráve sa skutočne nachádzajú mikroskopické ostne, ktoré spôsobujú alergické reakcie,

keď prídu do priameho kontaktu s ľudskou pokožkou.

To v kombinácii s peľom a kosením  robí z leta strašnú  sezónu pre alergikov.

Allergies 08.jpg

9. Citrus

Alergie na citrus tzv profilín – proteín obsiahnutý v citrusoch.

U niektorých ľudí, telo rozpoznáva profilín nie ako potravinu, ale ako škodlivú látku,

čo spôsobuje odpoveď imunity alergickou reakciu.

Allergies 09.jpg

10. Salicyláty

Salicyláty – chemické látky rastlinného pôvodu,

ktoré sú základom pre mnoho liekov, ako je aspirín a ďalších protizápalových liekov.

Okrem toho, že sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a zeleniny,

rovnako sa používajú ako prísady do spracovaných potravín,

a niektorých kozmetických prípravkov.

Reakcia na salicyláty sa pohybuje v rozmedzí od mierneho opuchu  nosovej sliznice

a vyrážky až po astmu alebo anafylaxie.

Anafylaxia je najťažšia alergická reakcia.

Ide o búrlivý prejav odpovede organizmu,

ktorý väčšinou začína intenzívnym svrbením na celom tele,

kožnou reakciou a často aj sťaženým dýchaním.

Reakcia sa môže spustiť už niekoľko desiatok sekúnd po zjedení potraviny,

alebo po aplikácii lieku injekčne či ústne a v priebehu niekoľkých minút môže končiť šokovým stavom.

Ak nie je podaná okamžitá liečba (adrenalín, zaistenie dýchania a obehu) môže končiť smrteľne.

Často sa tento stav označuje ako anafylaktický šok.

Allergies 10.jpg

11. Mušle

Alergia na mäkkýše – jedna z najčastejších u detí i dospelých,

ale líši sa od alergií na ryby.

Môže vzniknúť požitím homára, kraba, kreviet, mušiel a ústric.

12. Hmyzie uštipnutie

Hmyzie uhryznutie je nepríjemne bez ohľadu na to, či je osoba alergická alebo nie,

pretože  telo prijíma malé množstvo jedu,

ktorý v každom prípade spôsobuje odpor.

Avšak, alergia môže spôsobiť akné alebo vredy,

horúčku a opuchy v mieste uhryznutia hmyzu,

a  v ťažších prípadoch môže viesť k nevoľnosti,

problémom s dýchaním, zvýšenú srdcovú frekvenciu, a niekedy anafylaxiu.

13. Mlieko

Podľa niektorých odhadov asi 3% malých detí sú alergické na mlieko.

Reakcie sa pohybujú od trávenia a krvavej stolice až  anafylaxiu.

14. Zvieratá

Táto forma alergie patrí medzi pomerne časté.

Zvieracie alergény sú prítomné najmä v ich výlučkoch

– v slinách, moči, kožnom maze, kožných šupinách, perí, ale aj v krvi.

U mačiek a psov sú to primárne sliny a šupiny kože;

u škrečkov, morčiat či zajacov sa nachádzajú najmä v ich moči, pote a výkaloch….

V závislosti od závažnosti alergie,

môžu niektorí ľudia bezpečne držať doma mačky alebo psy,

ak pravidelne čistíte priestor a dbáte na čistotu zvierat.

Iní, žiaľ jednoducho nemôže byť v miestnosti so zvieraťom.

Allergies 14.jpg

15. Roztoče

Roztoče – mikroskopické roztoče, ktoré sú hlavnou príčinou alergií na „prach“.

Živia sa odumretými kožnými odlupkami, ktoré človek stráca denne v množstve 1,5 g

(tieto častice môže byť až 80% prachu v niektorých domácnostiach).

Vzhľadom k tomu roztoče sú veľmi malé (, 1-, 5mm),

môže ich človek  inhalovať, alebo sa môžu dostať do očí.

Reakcia na ne je rovnaká ako peľ.

Allergies 15.jpg

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 1. novembra 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies