10 zákerných jedál plných sodíka, ktoré pravidelne konzumujeme. Jete ich aj vy? Tak sa nečudujte, že ste po päťdesiatke opuchli

Zdieľať
10 zákerných jedál plných sodíka
10 zákerných jedál plných sodíka, ktoré pravidelne konzumujeme. Jete ich aj vy? Tak sa nečudujte, že ste po päťdesiatke opuchli Foto: www.freepik.com

Ktoré jedlá majú prekvapivo mnoho sodíka? Spočíva problém iba v slaných potravinách? Vôbec nie. Pozrite sa, ktoré jedlá vás môžu vysokým obsahom sodíka prekvapiť.

Solíte veľa alebo málo? Pokiaľ ste typický český stravník, potom konzumujete zhruba trikrát viac soli, než sa odporúča. Soľ, respektíve sodík, ktorý tvorí zhruba 40% soli, je síce pre organizmus nevyhnutný, ale len v malom množstve. Soli prijímame veľa nielen preto, že si radi polievku ešte dosolíme. Hlavným dôvodom je celková skladba jedálnička. Ten totiž obsahuje priveľa potravín, ktoré majú vysoký obsah sodíka, čo si len málokto uvedomuje.

Ktoré potraviny obsahujú sodíka viac ako je zdravé? Prekvapivo sú to aj také, ktoré si priamo so slanou chuťou nespájate a predsa majú sodíka príliš. Práve z tohto dôvodu by ste ich mali konzumovať s mierou. Pozrite sa na toto informatívne YouTube video z kanála Nutrition Villa a skúste urobiť zmeny aj vy svojom jedálničku.

Potraviny bohaté na sodík

Prekvapivo mnoho solí obsahujú napríklad krevety a ďalšie morské plody, ktoré sú zdanlivo len zmrazené. Bohužiaľ v mnohých týchto výrobkoch je soľ na zvýraznenie chuti. Konzervované a dehydrované polievky, omáčky a iné polotovary spravidla obsahujú veľa soli, rovnako ako koreniace zmesi či vývar v kocke. Údeniny a spracované mäso sú typickými potravinami, u ktorých sa neuvedomujeme, aký veľmi vysoký obsah sodíka predstavujú.

strava
10 zákerných bežných jedál plných sodíka. Jete ich? Potom sa nedivte, že ste po päťdesiatke opuchli Foto: www.freepik.com

Syry a kečupy

Syry, a to aj z malovýroby, či veľmi prírodné varianty, sú veľmi slané. U mnohých je to tiež dôvod, prečo ich nejde jednoznačne označiť za zdravý výrobok. Určite ich konzumovať môžete, ale len v obmedzenom množstve. Zeleninové džúsy, ale aj dipy, dresingy aj kečup a ďalšie omáčky, hoci kvalitné a z veľkého množstva zeleniny, sú tiež príliš slané. Rovnako tak ako výrazne slaná sójová omáčka. Slané je tiež mnohé pečivo a nielen to, ktoré je viditeľne posypané kryštálmi soli. Všeobecne máva obsah soli nižšie celozrnné pečivo.

Lupienky a sušienky

Dnes už vieme, že raňajkové cereálie nie sú najlepšie, čo môžeme telu ráno ponúknuť, ale za problematické považujeme predovšetkým pridané cukry a farbivá. Mohlo by sa preto zdať, že nesladené kukuričné lupienky budú zdravšie. Bohužiaľ, tieto naopak obsahujú veľa soli. Prekvapivo aj sladké sušienky aj slané krekry obsahujú príliš veľa soli. Do tejto kategórie určite patria aj slané oriešky, ktoré však stačí jesť nesolené, aby ste sa sodíku vyhli.

syry
10 zákerných bežných jedál plných sodíka. Jete ich? Potom sa nedivte, že ste po päťdesiatke opuchli Foto: www.freepik.com

Sodíková bomba

Pizza predstavuje doslova sodíkovú bombu, pokiaľ vezmeme do úvahy všetky spomínané príliš slané potraviny, ktoré navyše takmer všetky na pizzu patria. Omáčky, syry, údeniny, tie všetky na pizzi sú. Navyše, keď je taká pizza z mrazeného polotovaru, potom už nie je čo dodávať. Pizza je plná sodíka!

Čo môže sodík napáchať?

Strava obsahujúca príliš veľké množstvo sodíka je za mnohými zdravotnými problémami a rizikami. Viditeľné problémy sú len tie so zadržiavaním vody v tele. Všetky ostatné sú však skryté a prídeme na ne, až keď sa prejavia ako zdravotné komplikácie.

Čo telu hrozí pri zvýšenej konzumácii sodíka? Medzi najvýznamnejšie ochorenia a riziká patria:

  • Vysoký krvný tlak
  • Riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • Poškodenie obličiek
  • Riziko mŕtvice
  • Zadržiavanie vody
  • Dehydratácia
  • Riziko vzniku osteoporózy
  • Riziko vzniku rakoviny žalúdka
10 zákerných bežných jedál
10 zákerných bežných jedál plných sodíka. Jete ich? Potom sa nečudujte, že ste po päťdesiatke opuchli Foto: www.gettyimages.com

Sodík je jedným z dôležitých minerálnych prvkov, ktorý hrá kľúčovú úlohu v ľudskom organizme. Je nevyhnutný pre udržanie rovnováhy tekutín, funkciu svalov a nervového systému, ako aj pre správnu funkciu srdca a obličiek. Napriek tomu je potrebné s jeho konzumáciou zachádzať opatrne, pretože nadmerný príjem sodíka môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku a zvýšenému riziku srdcových ochorení.

V jedlách sa sodík bežne vyskytuje v rôznych formách. Jedným z najbežnejších zdrojov sodíka je kuchynská soľ, ktorá sa používa na dochutenie jedál. Avšak sodík sa nachádza aj prirodzene vo veľkej miere v potravinách, ako sú syry, klobásy, údeniny, konzervované potraviny a polotovary. Okrem toho sa sodík často pridáva aj do rôznych spracovaných potravín ako konzervačný prostriedok a pre zlepšenie chuti.

Pre zdravý životný štýl je dôležité sledovať príjem sodíka a snažiť sa minimalizovať konzumáciu pridaného sodíka v strave. To možno dosiahnuť výberom čerstvých potravín, ktoré sú menej spracované, a minimalizáciou použitia soľ pri varení a dochutení jedál. Namiesto toho sa môžu použiť bylinky, korenie a ďalšie prírodné arómy na zvýšenie chuti potravín bez zvýšenia sodíka.

Pre ľudí s vysokým krvným tlakom alebo srdcovými problémami je obzvlášť dôležité sledovať príjem sodíka a zamerať sa na stravu bohatú na zeleninu, ovocie a ľahko stráviteľné bielkoviny, pričom sa minimalizuje konzumácia vysoko spracovaných potravín, ktoré sú často bohaté na sodík. S vhodným prístupom k sodíku v strave môžeme prispieť k celkovému zlepšeniu nášho zdravia a blaha.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané