10 potravín, ktoré by ženy po päťdesiatke mali navždy vyradiť zo svojho jedálnička

Zdieľať
ženy po päťdesiatke
10 potravín, ktoré by ženy po päťdesiatke mali navždy vyradiť zo svojho jedálnička Foto: www.freepik.com

Päťdesiate narodeniny nie sú len psychologickým predelom v živote. Je to tiež doba, kedy sa telo väčšiny z nás začne chovať trochu iným spôsobom, než na aký sme boli doteraz zvyknutý. K častým zmenám bohužiaľ patrí aj priberanie na váhe, a to aj bez väčšej zmeny životného štýlu. Metabolizmus sa skrátka spomaľuje. Aj proti tomu ale môžeme bojovať – hlavne uváženou zmenou jedálnička.

Hovorili nám to mamičky aj babičky a teraz to pociťujeme na vlastnej koži. Áno, päťdesiatka je vek, kedy sa musíme vyrovnávať so zmenami, ktoré síce len ťažko zvrátime, ale môžeme ich zmierniť, ak sa im skrátka prispôsobíme. Jedna z hlavných zmien by sa mala dotknúť životosprávy, najmä jedálnička. Čo by sme si teda mali radšej odpustiť, aby sme udržali naše telo v kondícii?

Fast food? Radšej nie

V päťdesiatich rokoch už sme dosť „starí“ na to, aby sme sa nemuseli stravovať vo fast foodoch a podobných zariadeniach. Pokiaľ si chceme zájsť na večeru, vyberme radšej tú, ktorá ponúkne kvalitnú zdravú stravu. Je ich dnes už dosť a ceny často nie sú o toľko vyššie ako v hociktorom pouličnom stánku. To samozrejme platí aj o polotovaroch či instantných jedlách, pripravovaných doma jednoduchým zaliatím horúcou vodou. Také jedlá obsahujú väčšinou zbytočné množstvo tukov, cukrov a soli, ktoré naše telo rozhodne nemôže potrebovať.

Biele pečivo len ako zákusok

Pečivo z jedálnička väčšina z nás síce asi úplne nevyradí, ale aj tu máme na výber. Buď kúpime obyčajnú bielu žemľu s úplne zbytočnými kalóriami, alebo sa zameriame na pečivo celozrnné, tmavé, ktoré telu okrem zasýtenia ponúkne aj ďalšie bonusy pre trávenie a celkové fungovanie. Proteínový chlieb bude tiež dobrou voľbou. Biele pečivo si teda nechajme (pokiaľ sa bez neho nezaobídeme) len ako lahôdku raz za čas, podobne ako zákusok.

fast food
10 potravín, ktoré by ženy po päťdesiatke mali navždy vyradiť zo svojho jedálnička Foto: www.gettyimages.com

Alkohol a malinovky len výnimočne

Ďalším skrytým problémom môže byť alkohol. Iste, spoločenský život sa bez neho bohužiaľ často tak celkom nezaobíde, ale nakoniec si sami dobre uvedomujeme, že rána po večierku už nie sú rovnaké ako v dvadsiatich. Navyše kalórie, ktoré alkohol obsahuje, sa zbytočne ukladajú kdekoľvek na tele, čo čoskoro pocítime. A tak, pokiaľ je to len trochu možné, sa skúsme alkoholu skutočne radšej vyhýbať. Uvidíte, že si čoskoro zvyknú aj vaši priatelia a prestanú vás na jeho konzumáciu prehovárať.

Keď už sme pri pití – ani sýtené malinovky nie sú to pravé (nielen) po päťdesiatke. Svojím obsahom cukru sa vyrovnajú sladkostiam, na ktoré ani nepomyslíme, a navyše kyselina fosforečná, ktorú často obsahujú, závažným spôsobom urýchľuje rednutie kostí.

Sú zdravé potraviny skutočne zdravé?

Pozor by sme si trochu paradoxne mali dávať aj na „zdravé“ nízkotučné potraviny. Pri ich prípadnom nákupe je nutné pozorne preštudovať ich zloženie, pretože mnohí výrobcovia v honbe za zárobkom síce inzerujú znížené množstvo tuku, ale už zabúdajú zdôrazniť, akým množstvom cukru stratenú chuť nahrádzajú. Mohli by sme sa teda čudovať, že pri konzumácii nízkotučných výrobkov skôr priberáme.

Rovnako nie sú ale vhodné ani nápoje, u ktorých výrobca inzeruje, že sú bez cukru. Náhradné sladidlá tiež telu príliš neprospievajú.

Pohodlné, ale nevhodné

Skúsme tiež radšej zabudnúť na objednávanie jedla do práce. Je síce pohodlné, keď kuriér privezie pizzu alebo akékoľvek iné jedlo priamo do budovy, ale výsledok bude rovnaký, ako v už spomínanom fast foode. Je síce pravda, že sme na špičke medzi konzumentmi tejto pôvodne hlavne talianskej špeciality, ale aj tu platí, že čoho je veľa, toho už je príliš.

Údeniny nie sú dobrá voľba

Milujete údeniny? Tak snáď raz za čas nebude tak zle, ale na pravidelnú konzumáciu radšej zabudnite. Soli, konzervanty, sodík – to sú hlavné prísady, ktoré sa budú usadzovať v tele. Nejde pritom len o priberanie, ale aj o zvyšujúce sa riziko vzniku rakoviny a ďalších zdravotných problémov. A o to určite nikto z nás nestojí.

údenina
10 potravín, ktoré by ženy po päťdesiatke mali navždy vyradiť zo svojho jedálnička Foto: www.gettyimages.com

Rezeň trochu inak

Vyprážané jedlá z fast foodu sme z jedálnička už vyradili, ale na rad by mali prísť (aspoň z väčšiny) aj tie doma pripravované. Väčšina z nich má aj svoj zdravší variant, stačí si prejsť pár kuchárok. Napríklad taký celkom obyčajný kurací rezeň: ak použijeme namiesto strúhanky napríklad rozdrvené kukuričné lupienky, potom bude taký rezeň, navyše upečený v rúre, prakticky bez masti, snáď ešte lepšou náhradou za ten olejom nasiaknutý.

Sladkosti a grapefruit

Aj keď už teraz začína vyzerať zoznam „zakázaných“ potravín hrozivo, mali by sme doň zaradiť aj sladkosti, a to samozrejme s ohľadom na väčšinou už pomalší metabolizmus. Neznamená to, že by sme si nemohli vziať dielik čokolády, ale zjesť ju celú na posedenie naozaj nemusíme.

Môže sa to zdať zvláštne, ale mnohí ľudia by si mali dať pozor aj na konzumáciu citrusov, najmä grapefruitu. Látky, ktoré sú v ňom obsiahnuté, totiž preukázateľne zvyšujú účinok vybraných druhov liekov, čo môže viesť k zdravotným problémom.

sladkosti
10 potravín, ktoré by ženy po päťdesiatke mali navždy vyradiť zo svojho jedálnička Foto: www.gettyimages.com

Všetko s mierou

Z predchádzajúcich riadkov sa môže zdať, že v päťdesiatich život vlastne končí. Pokoj, všetko treba brať s rozumom, a pokiaľ sa nad lekárskymi odporúčaniami zamyslíme, zistíme, že ide vlastne o rady, ktoré by bolo dobré dodržiavať už od detstva. Možno by sme sa potom aj tej päťdesiatky dočkali v ešte lepšej kondícii.

Ale aj v tomto veku ešte nie je nič stratené a obmedzenie niektorých jedál a prísad určite nikomu neuškodí. Nemusíme všetkým skončiť zo dňa na deň, ale bude dobré uvedomiť si, čo telu prospieva a čo mu naopak škodí. Poznáme ho už dosť dlho na to, aby sme to bez problémov rozlíšili, dáva nám jasné signály.

Zdroj: vitaliasunhealthcommunitieseatthis

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané