Ako uskladniť koreňovú zeleninu

Zdieľať
Bez nazvu 4 – obnoveny 6.jpg

Zelenina

Otužilci na záhonoch

Prvé mrazy ešte záhradami neprešli, ale aj keby áno, sa zberom ponáhľať nemusíte.

Koreňová zelenina jej neskoré vydržia v zemi ešte do konca októbra,

a keď je priaznivé počasie ju môžete zberať do polovice novembra

a nezmar paštrnák prežije bez ujmy zimu v záhone.

Mrkva

Čo ste vypestovali?

Tradične koreňovou zeleninou na uskladnenie sú neskoré odrody mrkvy a petržlenu.

V obľube je tiež nenáročný paštrnák, dobre rastúci aj vo vyšších polohách a lepšie sa mu u nás darí ako petržlenu.

Určite vám na záhrade nechýba ani zeler alebo čierny koreň – ten sa dá upravovať ako špargľa

či konzumovať obaľovaný aj ako jemná kaša.

Skladovať môžete aj červenú repu alebo zimné odrody reďkovky.

Buďte opatrní

Zelenina na uskladnenie nesmie byť poškodená,

preto sa pri jej vyberaní z pôdy používajú rycie vidly.

Obzvlášť krehká mrkva je chúlostivá.

Aby ste ju nepoškodili, podrývajte ju opatrne v medziriadoch. 

Poškodená koreňová zelenina rýchlo zahníva a hniloba sa šíri aj na zdravé kusy.  

Mork3 600x400.jpg

Ako vyberať repu alebo cviklu

Šalátovú červenú repu zberajte skôr, než začnú mrazy.

Namrznuté buľvy sa na uskladnenie nehodia.

Listy neodrezávajte, ale rovnako ako pri zelere opatrne výkruťte.

Snažte sa, aby zostal stred (srdiečko) nepoškodené, inak bude buľva vädnúť.

Reďkovky na skladovanie by mali mať priemer od piatich do ôsmich centimetrov, menšie spracujte radšej hneď.

Ako dlho koreňová zelenina vydrží?

Za predpokladu, že ste pozberali korene a buľvy nepoškodené, čisté a suché,

môžete úrodu presunúť na zimné úložiska.

V tmavej pivnici, založená do piesku, vydrží mrkva viac ako pol roka.

Paštrnák pre zimné uskladnenie bude aj po štyroch mesiacoch ako čerstvý (zvyšok nechajte cez zimu vonku).

Rovnako tak vydrží koreňový petržlen bez vňate,

zatiaľ čo zeler je podobný vytrvalec ako mrkva – šesť mesiacov v piesku, žiadny problém.

Napodiv rovnako dobre znáša skladovanie i reďkovka.

Len cvikla bude po troch mesiacoch na hranici svojich možností..

Mrkvička

Rovnocenné podmienky pre všetkých

Pre uskladnenie koreňovej zeleniny by nemala teplota prekročiť štyri stupne.

(mrkva je chladnomilná a pri vlhkosti vzduchu okolo deväťdesiat percent jej najlepšie vyhovuje teplota tesne nad nulou, potom najdlhšie vydrží).

Nebojte sa preto pivnicu s uskladnenou zeleninou vetrať aj v zime,

nižšie teploty jej len prospievajú.

Teploty okolo nuly veľmi dobre znáša odolný paštrnák aj zeler. 

Photo1 vi.jpg

Skleník, alebo parenisko

Prázdny skleník môžete využiť na uskladnenie, ak zabezpečíte, aby trvalo nepremrzla zemina s uskladnenou zeleninou.

Tú môžete založiť do skleníkových záhonov a zakryť silnejšie netkanou textíliou.

Keď sa objavia trvalejšie mrazy, pridajte ďalšiu vrstvu zateplenia, napríklad bublinkovú fóliu – má výborné tepelnoizolačné vlastnosti.

V parenisku sa môže koreňová zelenina založiť priamo do zeme, zakryť textíliou a zasypať lístím.

Ak vyvážate zeminu z pareniska,  

dajú  sa naskladať debny so zeleninou v piesku na dno vyvezeného pareniska,

prikryť netkanou textíliou a vrstvou lístia.  

Carrots sand 525291c08abe42.74616017.jpg

Dohľad sa vypláca

Všetko, čo uskladňujete, musíte čas od času pozrieť:

aj vo vlhkej pivnici piesok vysychá a s ním tiež uskladnená zelenina.

Občas teda musíte piesok pokropiť, ešte pred tým skontrolujte, či sa zelenina nekazí.

Najviac strát spôsobujú skládkové choroby – rôzne hniloby a plesne.

Kontrolovať budete musieť aj zeleninu uskladnenú v skleníku (parenisku),

niekedy odporúčajú odborníci proti skládkovým chorobám postrek napríklad Dithanom

– záleží na vás, ako ste naklonení k  používaniu chémie.  

33398133.jpg

Koreňová zelenina v mikroténovom sáčku

Ku koncu zimy zostáva niekedy len trochu zeleniny,

ak ju chcete ešte uchovať, a je zbytočné ju nechávať v piesku.

Pre krátkodobé uskladnenie dobre poslúži aj väčšie mikroténové vrecko, do ktorého zeleninu narovnáte.

Ešte pred tým do neho urobte dierovačkou pár otvorov (stačí aj dierky prepichnuté nožom),

aby zelenina mohla dýchať.

Sáčky uzavrite zošívačkou alebo zatavte a nechajte na regáli v pivnici.

Mesiac až šesť týždňov vám koreňová zelenina vydrží aj takto uskladnená. 

Carrot_storage_04.jpg

Iné spôsoby, iné skúsenosti

Ak nemáte vlastnú úrodu, môžete si nakúpiť koreňovej zeleniny viac a nemusíte mať ani pivnicu na uskladnenie.

Naše babičky nakladali nastrúhanú zmes koreňovej zeleniny do soli,

ďalšie generácie zavárali a nakladali rôzne zmesi zelenín do polievok aj pod mäso.

Potom sa objavilo čaro mrazničiek a kde kto mrazil, čo mohol.

Sušenie zeleniny je ďalší smer skladovania s jednou veľkou výhodou:

čo usušíte, zaberie len desatinu pôvodného objemu!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané