Šupky z uhoriek
Všetky odrezky z uhoriek sú úplne skvelé ako osviežovač vzduchu – stačí ich dať do hrnca s vodou, pridať trochu citrónu a povariť. Majú veľmi jemnú a príjemnú vôňu, ktorá zvlášť v lete osvieži.
Šupky z uhoriek dodajú tiež neuveriteľný lesk tmavým koženým topánkam – stačí ich potrieť a vyleštiť.
Stonky z byliniek
Tiež zo zväzku mäty, petržlenu alebo iných byliniek spotrebujete len lístky? Chyba – napríklad stonky z petržlenu, koriandra, tymiánu alebo rozmarínu môžu byť úplne ideálne pre výrobu ochuteného domáceho octu či oleja. Stonky jednoducho zatvoríte do nádoby s octom alebo olejom a nechajte ich lúhovať.
Stonky byliniek tiež môžete nasušiť a pridať ich do soli – tá získa skvelú vôňu a táto zmes bude v nadchádzajúcej grilovacej sezóne určite veľmi obľúbeným dochucovadlom na mäso.
Stonky mäty možno zase nasušiť a pridať do cukru, ktorým si zladíte nápoje alebo čaj. Čerstvé môžete rozsekať a pridať do vody, z ktorej sa chystáte vyrobiť kocky ľadu do osviežujúcich nápojov.
Nedrevnaté stonky byliniek možno nasušiť a do polievok alebo omáčok pridávať ako korenie – v zmesi i jednotlivo.
Voda z ryže
Až nabudúce uvaríte ryžu, Nezlievajte vodu do odpadu, ale starostlivo ju uschovajte. Je totiž skvelá ako prípravok na posilnenie vlasov a pre ich lesk. Po umytí ju nalejte priamo na vlasy, vmasírujte a dajte jej asi päť minút na pôsobenie. Potom ju z vlasov dobre vypláchnite.
Zemiakové šupky
Aj v zemiakových šupkách je viac vitamínov a minerálov ako vo zvyšku zemiaky, ktorú ste si práve olúpali. Uplatnenie majú aj v domácej kozmetike a prvej pomoci. Vnútornou stranou šupky potierajte pigmentovú škvrnu na koži a tá sa postupne vybieli. Šupka poslúži aj miesto obväzu na popáleninu, pretože upokojí a ešte pôsobí antibakteriálne.
Okrájané šupky zo zdravých a dobre umytých zemiakov, môžete upiecť v rúre ako hranolky, alebo ich osmažiť vo fritovacom hrnci – sú rovnako dobré, ako z celých zemiakov.