Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:

Solenie je škodlivé, chuť na slané je len zvyk

reklama:

Soľ, teda hlavne chlór a sodík, sú prvky, ktoré sú pre organizmus nesmierne dôležité. V bežnej strave, pitnej vode aj v minerálnych vodách je však takých prvkov nielen dostatok, ale niekedy aj nadbytočné množstvo.

 

Podľa odborníčky je však rozdiel v tom, či solíme veľa, alebo málo. V malom množstve nám soľ neuškodí. Naša spoločnosť si však zvykla na konzumáciu veľkého množstva, čo nám neprospieva.

Drink warm salt water without refined table salt.jpg

Denne jeme trikrát až štyrikrát viac soli, než je vôbec potrebné

Maximálna dávka, ktorú môžeme bez obáv konzumovať, je päť gramov (čajová lyžička). Nepotrebujeme ju, ale je to ešte primerané množstvo, ale do tohto objemu patrí aj soľ obsiahnutá v potravinách, ktoré konzumujeme.

Najvyšší podiel soli získavame z priemyselne spracovaných potravín, z údenín, syrov, konzerv a podobne, do ktorých sa soľ pridáva aj z konzervačných dôvodov, kvôli ich trvanlivosti. Rozbory dennej stravy ukazujú, že konzumujeme denne 15 až 20 gramov soli, čo je trikrát až štyrikrát viac. Obmedzte priemyselne vyrábané výrobky a začnite si doma viac variť. Tiež zvýšte podiel ovocia a zeleniny v strave.

88891941_c0246097 salt_cellar spl.jpg

Sodík je jeden z hlavných prvkov, ktoré udržujú stálosť vnútorného prostredia. Na jeho koncentráciu v tele je organizmus škodlivý. Nadmerným solením, najmä pri nedostatočnom pitnom režime, neprimerane zaťažujeme obličky a soľ tiež predstavuje závažný rizikový faktor hypertenzie.

Chuť človeka na slané je podľa odborníkov vypestovaný zvyk. Ak by človek od narodenia nezjedol nič posoleného, nijako by mu soľ nechýbala. So znižovaním obsahu soli v strave je najlepšie začať v detskom veku. Akonáhle si dieťa na slané zvykne, je ťažké ho návyku zbaviť.

 

reklama:
reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 2. marca 2017

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...