Vznikne nám tak skvelá medicína, ktorá bude spájať účinky medu a zároveň účinky šípok,
ktoré sa nám hodia hlavne v období choroby, ale aj ako prevencia.
Nevyzbierajte všetky šípky v okolí, pretože tie poskytujú potravu pre vtáky v chladných mesiacoch.
Recept na domáci šípkový med varený
Ingrediencie:
2 polievkové lyžice šípok (môžu byť čerstvé i sušené)
2 šálky vody
lyžica medu
Postup:
Ak používate čerstvé šípky, opláchnite šípky, aby boli odstránené všetky zvyšky nečistôt.
Nalejte vodu do panvice alebo malého hrnca a priveďte ju k varu.
Až sa voda bude variť, pridajte šípky a znížte teplotu.
Na miernom ohni jemne povarte šípky po dobu cca 15 minút.
Preceďte cez sitko a potom aj cez plátno vývar a šípky ešte rukami dobre postláčajte.
Ak používate sušené, nechajte po odstavení vody šípky ešte chvíľu macerovať.
Potom vzniknutú šípkovou šťavu zmiešajte s medom v pomere 1: 1.
Skladujte v chladničke v uzatvárateľnej pohári.
Domáci šípkový med nevarený
ingrediencie:
1 kg očistených a umytých šípok
med
postup:
Očistené a stopiek zbavené šípky nasypte do mixéra a zalejte vodou tak, aby boli všetky ponorené, nie však viac.
Rozmixujte dohladka.
Potom cez plátno alebo bavlnenú plienku preceďte šťavu do pohára.
Vzniknutú šťavu zmiešajte s medom v pomere 1: 1.
Sirup skladujte v chladničke v uzavretej nádobe..