Má zvláštne meno i chuť, ktorá nevyhovuje každému. Tento čaj sa pije v Číne už stovky rokov a svoju zemitú chuť získava dlhou dobou spracovania. Hovorí sa, že čím je tento čaj starší, tým je vzácnejší. Nejde však len o jeho vek, ale hlavne účinky.
Tento vzácny zdravotný čaj sa v čínskej tradičnej medicíne používa na zmiernenie rôznych ťažkostí rozmanitého typu.
Pôsobí liečivo na tráviace ústrojenstvo a ochorenie horných dýchacích ciest. Podporuje vykašliavanie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri látkovej výmene v pečeni, je výborným pomocníkom pri boji s nadváhou, posiľňuje imunitný systém, prečisťuje organizmus, chráni pred infekčnými ochoreniami.
Japonský vedci zistili, že má tiež protirakovinotvorné účinky, vďaka vysokému obsahu EGCG a kyseliny galovej.
Má veľmi nízky obsah kofeínu, avšak obsahuje množstvo minerálov (zinok, železo, horčík, vápnik), stopových prvkov (selén, zinok a mangán) a tiež vitamíny.
Odporúča sa piť pri chudnutí, môžete si z neho dať šálku pred každým jedlom. Ak chudnete a jeho chuť vám nevyhovuje, nemali by ste ho zladiť cukrom, v obchodoch je však ku kúpe aj s rôznymi arómami, ktoré prekrývajú špecifickú chuť čaju. Jeho pitie sa ale odporúča aj tým, čo nechcú primárne chudnúť, ale si hlavne prečistiť organizmus . Medzi tzv. Zázračné účinky čaju totiž patrí aj jeho schopnosť prečistiť črevá, detoxikovať, zlepšiť koncentráciu a celkovo zlepšiť zdravotný stav.