Prečo jesť orechy?
Sú zdrojom kvalitných bielkovín, tukov, minerálov a vitamínov. Obsahujú veľké množstvo plnohodnotných bielkovín, ktorým prevyšujú všetky rastlinné produkty, s výnimkou sóje. Bielkoviny orechov obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, a to v dostatočnom množstve a vhodnom pomere. Pre diabetikov sú orechy veľmi vhodnou a výživnú náhradou nadmernej konzumácie mäsa. Orechy tiež obsahujú vysoké množstvo vitamínov skupiny B a minerálnych látok – predovšetkým horčíka, vápnika a fosforu. Sú skvelým zdrojom vápnika a zinku, ktorý okrem iného prospieva aj našej imunite.
Je vedecky dokázané, že oriešky môžu pozitívne ovplyvniť našu náladu a navodiť príjemné pocity. Cítite sa v týchto zimných dňoch unavení, bez elánu, v pochmúrnom rozpoložení, najradšej by ste zaliezli do postele a vyliezli až na jar? Dajte si denne hrsť orieškov a bude vám na svete lepšie! Okrem blahodárnych účinkov na naše zdravie a psychické naladenie sú minerály obsiahnuté v orieškoch skvelé aj pre zdravie a lesk vlasov, pre pevné nechty a vypnutú pleť .
Orechy sa odporúčajú najmä ráno, kedy si ich môžete pridať napríklad do jogurtu. Večer dajte prednosť surovým jadrám lieskových alebo vlašských orechov, mandliam, kešu, para orechom, pekanovými orechom, alebo pistáciím.