Odkiaľ vzišlo meno „medvedí cesnak“?
Hovorí sa, že keď sa medvede prebúdzali zo zimného spánku, vyhľadávali práve túto rastlinku, aby znovu obnovili silu svojho trávenia. My dnes vieme, že listy medvedieho cesnaku obsahujú vápnik, železo, vitamín C a beta-karotén, prospievajú našej pečeni a majú čistiace a regeneračné účinky . Pokiaľ nemáte možnosť vyraziť na medvedí cesnak do prírody, žiadny problém. Zoženiete ho na rôznych tržniciach alebo v sortimente farmárskych trhov.
Ako sa dá použiť?
Medvedí cesnak sa dá použiť naozaj mnohostranne. Ako čerstvý je skvelý do nátierok, šalátov i cestovín, môžete ho však aj tepelne opracovať a použiť do omáčok, polievok či k mäsu. Dá sa vlastne ideálne použiť všade tam, kde zvyčajne používame nasekanú pažítku alebo petržlenovú vňať, cibuľovú vňať alebo cesnak.
Ktoré ďalšie potraviny nám pomôžu s jarnou detoxikáciou?
Podobne ako medvedí cesnak má výborné detoxikačné účinky tiež kurkuma, brokolica, zázvor, rukola, kustovnica čínska , najrôznejšie výhonky a riasy a mnoho ďalších byliniek.
Bylinky nám svojou blahodarnou silou pomáhajú obnoviť a načerpať po zime energiu a silu.
Jar je náročné obdobie, mnohých z nás trápi jarná únava a najrôznejšie druhy prechladnutí či alergií.