Mrkvová vňať či listy z reďkoviek- nevyhadzujte ich!

Zdieľať
Beet greens.jpg

Ak hádžete mrkvovú vňať, listy z reďkoviek alebo z červenej repy do koša, robíte chybu..

Zúžitkujte zeleninu do posledného kúsku a nevyhadzujte vitamíny na kompost. Zvlášť ak ste si zamilovali pesta, nemusíte ich vyrábať len z bazalky či medvedieho cesnaku. Výborné pesto vyrobíte z mladej mrkvovej vňate. Keď pestujete červenú repu, nečakajte, až na jeseň dozrejú jej plody, utrhávejte listy a pridávajte ich do šalátov. Rovnakým spôsobom zúžitkujte aj listy z reďkoviek. Budete prekvapení, ako dobre chutia.

Listy z reďkoviek pridajte do šalátu

Green radish.jpg

Reďkovky sú prvá jarná zelenina, ktorú si ľahko vypestujete na záhonoch aj na mestskom balkóne. Reďkovkové listy sú skvelé – obsahujú vitamín C, A, E i vitamíny skupiny B. Majú jemne štipľavú chuť, pretože obsahujú horčičné silice a vďaka tomu pomáhajú dezinfikovať organizmus. Ľudové liečiteľstvo ich odporúča ako liek na infekcie zažívacieho traktu. Listy reďkoviek môžete pridávať do šalátov, do smoothie alebo ich použiť na prípravu pesta.

Pripravte si pesto z mrkvovej vňate

Carrot top pesto by larderlove 1 1.jpg

Kým vňať z petržlenu alebo zeleru má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto, o mrkvovej vňati si to málokto myslí… Pesto z mrkvovej vňate ale chutí výborne.

Môžete ho použiť ako každé iné: pridať ho do cestovín, šalátov alebo na opečenú bagetu.

Na pesto z mrkvovej vňate potrebujete:

  • 3 hrste mrkvovej vňate (nepoužívajte hlavné stonky a pred vhodením do mixéra vňať nasekajte na menšie kúsky)
  • 6 až 7 lyžíc olivového oleja
  • lyžičku soli
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice píniových orieškov
  • 6 lyžíc parmezánu
  • lyžicu citrónovej šťavy,
  • dva až tri listy mäty.

Všetko dajte do mixéra a rozmixujte na pastu. Ak bude príliš tekutá, prihoďte ešte oriešky, ak naopak príliš tuhá, prilejte trochu oleja.

Pesto preložte do uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke.

Listy z červenej repy poduste

Beet greens.jpg

Zdravé a bohaté na vitamíny sú listy z červenej repy. Pridávať ich môžete do šalátov, podobne ako listy z reďkoviek. Vňať červenej repy prekypuje vitamínom C a A, je bohatá aj na vápnik a železo, podobne ako červené plody. Vňať je pritom rovnako cenná ako buľvy červenej repy. Kúpiť červenú repu priamo s vňaťou ale nie je tak jednoduché, zvlášť v supermarkete.

Pripraviť si ich môžete napríklad na spôsob špenátu. Potrebovať budete listy z piatich buliev červenej repy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, lyžičku masla, lyžicu hladkej múky, korenie a soľ. Postup je jednoduchý. Umyté listy nechajte odkvapkať. Medzitým ošúpte cibuľu a nasekajte nadrobno. Opražte cibuľu na masle, pridajte listy z červenej repy (väčší z nich nakrájajte alebo natrhajte). Poduste. Zmes poprášte lyžicou múky. Pridajte prelisovaný cesnak, osoľte a okoreňte.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané