Marhule - ochránia nás pred slnečným žiarením?

Zdieľať
Apricot 05.jpg

Sú dosť sladké, ale dopriať si ich môžeme v hojnom množstve. Vďaka vysokému obsahu vitamínu A a jeho provitamínu betakaroténu skvele slúžia ako vnútorná ochrana proti slnečnému žiareniu, a to je v lete obrovským prínosom.

Apricot 05.jpg

Marhule ako zásobáreň dôležitých vitamínov

Marhule patria medzi najzdravšie ovocie vôbec, sú plodom marhule a v našich podmienkach dozrievajú počas celého leta. Dužina marhúľ obsahuje veľké množstvo vitamínov, stopových prvkov a minerálnych látok. Sú chudobné na kalórie (48 kcal / 100 g), a preto ich môžu bez obáv konzumovať aj tí, ktorí si musia strážiť váhu a sú na redukčnej či iné diéte.

Pokiaľ ide o vitamíny, najzásadnejší je obsah provitamínu A, vitamínov skupiny B a vitamínu C. Marhule sú zdrojom železa, horčíka, draslíka, vápnika, fosforu, medi a mangánu. Ďalej sú bohaté na alkalické minerálne soli, vďaka čomu vyvolávajú v tele zásaditú reakciu .

Marhule majú výrazné účinky na naše zdravie

  • znižujú hladinu cholesterolu
  • pozitívne ovplyvňujú sliznicu pľúc (informácie hlavne pre fajčiarov)
  • pôsobí proti únave
  • posilňujú imunitu
  • zlepšujú astmu
  • posilňujú pokožku, vlasy a nechty
  • majú omladzovací efekt
  • zvyšujú vitalitu
  • majú protistresový účinok, pomáhajú k psychickej pohode
  • podporujú krvotvorbu a zlepšujú krvný obraz
  • odbúravajú tuky
  • zlepšujú zrak
  • pomáhajú pri nespavosti
  • pôsobia proti zápche
  • urýchľujú hojenie jaziev
  • zvyšujú odolnosť proti infekciám
  • pomáhajú pri ekzémoch
  • odporúčajú sa pri chronickom zápale sliznice hltana a zápale prínosových dutín
  • sú dobrým zdrojom proteínov

Ak trpíte anémiou a chcete podporiť krvotvorbu, zaraďte do jedálnička hlavne sušené marhule, tie obsahujú železa oveľa viac než marhule čerstvé.

Výsledky pri pravidelnej konzumácii budú prekvapujúce ako pre vás, tak pre lekára. Je potrebné dať pozor, sušené marhule bývajú často ošetrené sírením (pre lepšiu trvanlivosť), preto pred konzumáciou ich prepláchnite vriacou vodou.

Dried apricots
Dried apricots in a bowl

Marhule v kuchyni

Použitie marhúľ v kuchyni je naozaj pestré. Čerstvé sa hodia k samotnej konzumácii, na výrobu nepečených tort a dezertov, k príprave zmrzliny. Vyrábajú sa z nich kompóty, marmelády, džemy, sirupy i džúsy. Spracovávajú sa tiež na výborný marhuľový likér, vhodné sú na plnenie (knedle, koláče a pod.). V indickej kuchyni sa marhule podávajú aj na slano, hodia sa ako príloha ku grilovanému či pečenému mäsu.

6943765 apricots fruit dessert food.jpg

Vnútorná ochrana pred slnkom – marhule sú istotou

Pojedaním čerstvých potravín s vysokým obsahom karotenoidov – marhule spoločne s mrkvou, mangom a sladké zemiaky , zaistíme telu vnútornú ochranu proti slnečnému žiareniu. Pokožka bude menej náchylná k spáleniu a opálenie bude krásne zlatisté.

Okrem stravy bohatej na betakarotén treba telu dodať dostatok vitamínu E, ten je nevyhnutný pre zdravo vyzerajúcu pleť . Vitamín E opäť vo veľkom množstve obsahujú marhule, ale aj jablká, broskyne, melón a slnečnicové semienka.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané