Blahodarné účinky orechov

Zdieľať
Walnuts

BRATISLAVA 29. septembra 2016 (DRAN/PR) – Vedeli ste, že ak obľubujete oriešky a doprajete si ich v pravidelných dávkach, chránite svoje zdravie? Stačí pol hrste nesolených, nepražených orechov denne a podľa vedcov sa podstatne zníži riziko srdcových ochorení.

Walnuts

Radi maškrtíte? Namiesto nezdravých keksov a cukríkov si namiešajte zmes rôznych druhov orechov a doprajte tak svojmu telu poriadnu dávku zdraviu prospešných živín, vitamínov, minerálov i množstvo antioxidantov. Samozrejme, ani pri orechoch netreba zabúdať na heslo všetko s mierou!

U nás patria medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie práve vlašské orechy. Aké blahodarné účinky majú na náš organizmus tieto chrumkavé plody?

  1. podporujú správne fungovanie mozgu

– chránia neuróny pred poškodením a zlepšujú kognitívnu a motorickú funkciu mozgu a pôsobia preventívne proti demencii

  1. udržiavajú zdravý krvný obeh

– aminokyseliny pomáhajú uvoľňovať cievy, regulujú krvný tlak a spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami chránia srdce pred infarktom myokardu

  1. zmierňujú stres

– vďaka nim dokážete lepšie zvládať napäté situácie, odstraňujú podráždenosť a prispievajú k psychickej rovnováhe

  1. chránia vlasy aj pokožku pred voľnými radikálmi

– sú bohaté na antioxidanty a vitamíny skupiny B, ktoré posilňujú vlasové korienky a spomaľujú proces starnutia

  1. povzbudzujú imunitný systém

– sú významným zdrojom zdravých tukov, magnézia a často chýbajúceho zinku, ktorý má pozitívny vplyv na imunitu a proces hojenia

Set of walnuts

DÔLEŽITÉ ZÁSADY SKLADOVANIA

Aby vám vlašské orechy nesplesniveli, nechajte ich po zbere dôkladne preschnúť. Nevylúskané orechy vydržia dlho uskladnené na dobre vetranom mieste. Tma a sucho sú veľmi dôležité podmienky, pretože olej v jadrách veľmi ľahko oxiduje. Oxidácia tukov sa prejavuje horkastou chuťou a je zdraviu škodlivá.

Ak orechy zbavíme škrupiniek (najlepšie luskáčikom), veľmi dobre sa skladujú zamrazené, oddelené od iných aromatických potravín. Takto vydržia aj celý rok, až do novej úrody. Vo vzduchotesnej nádobe a v chlade ich môžete skladovať po dobu 4-6 mesiacov. Zaujímavým spôsobom, a zároveň výbornou pochúťkou sú vlašské orechy naložené v mede.

Luskac na orechy.png
luskáčik na orechy

„ORECHOVÍ“ POMOCNÍCI

Ak chcete pripraviť tradičný orechový zákusok, tortový korpus či plnku, určite budete potrebovať spoľahlivý mlynček na orechy. Mleté orechy jednoducho a efektne využijete aj na dekoráciu či spestrenie rôznych pokrmov. Spestrite si raňajky a vyskúšajte ich napríklad pridať do ovsených vločiek s jogurtom a ovocím! Navyše, mlynček na orechy je veľmi univerzálnym pomocníkom – stačí dokúpiť náhradné bubny a môžete na ňom veselo strúhať i zeleninu, zemiaky či strúhanku. Alebo zvolíte pohodlné a ekonomické riešenie v podobe súpravy mlynčeka a 5 bubienkov?

Všetko potrebné nielen na prípravu orechových pochúťok, ale aj množstvo užitočných produktov, ktoré Vám uľahčia prácu v domácnosti, záhrade, dielni i na stavbe, nájdete na www.kinekus.sk alebo v kamenných predajniach siete KiNEKUS.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané