Biely čaj má jemnú chuť a svetlú farbu. Jeho výroba je tak náročná, že bol pre obyčajných ľudí nedostupný a smeli ho popíjať len čínski cisári. Zvlášť obľúbeným sa stal za vlády cisára huj-Congo z dynastie Song (960-1279 nl). Nerozvinuté púčiky bieleho čaju Camellia sinensis sú pokryté jemným striebristo bielym páperím, podľa ktorého získal svoje meno.
Pestovanie bieleho čaju
Biely čaj sa pestuje na malom území v Číne (prevažne juhovýchodnej pobrežnej provincie Fujian), na Srí Lanke a v Indii. Čajové kríky vyžadujú polotieň alebo tieň, aby nedochádzalo k veľkej tvorbe chlorofylu. Nerozvinuté čajové lístky sa zbierajú na začiatku jari na prelome marci a apríla. V tomto krátkom období sa púčiky zbierajú ručne a len za priaznivého počasia. Zber musí prebehnúť skoro ráno, kedy je na plantážach ešte ranná rosa a čajové lístky sú zatvorené. Čaj sa vyrába len z púčikov s bielym páperím. Nie je fermentovaný ako čierny čaj. Následne sa čajové lístky nechajú zvädnúť, trasením na platoch sa ľahko pokrčia, čo vedie k ich ľahkej oxidácii, potom sa vysušia na slnku. Sušené lístky bieleho čaju sa následne triedia podľa veľkosti.
Biely čaj a jeho pozitívne účinky na zdravie
Šetrné spracovanie bieleho čaju uchováva veľké množstvo antioxidantov , rovnako ako u mladých čajových lístkov. Antioxidanty bránia organizmus pred vplyvmi voľných radikálov. Antioxidanty znižujú cholesterol, udržujú naše telo v dobrej kondícii, blahodárne pôsobia na srdce, kosti a zažívanie, pomáhajú v boji s baktériami a vírusmi a celkovo posilňujú imunitný systém. Jeho antivírusové a antibakteriálne účinky sú silnejšie ako u zeleného čaju.
Biely čaj ďalej pôsobí ako omladzujúci prostriedok , napomáha pri redukcii hmotnosti, znižuje krvný tlak a chráni nás tak pred chronickými civilizačnými chorobami. Predchádza vzniku paradentózy a zubného kameňa. Nezanechá na zuboch hnedý povlak ako napríklad čierny čaj alebo káva pretože má menej farbív. Vďaka prítomnosti aminokyseliny L-theanine nám pomáha bojovať so stresom.
V bielom čaji sa nachádzajú polyfenoly, ktoré predchádzajú vzniku rakoviny. V bielom čaji sa oproti zelenému a čiernemu nachádza najmenšie množstvo kofeínu. Pre porovnanie biely čaj obsahuje približne 15 mg kofeínu, zelený čaj 20 – 30 mg, čierny čaj 40 – 60 mg a káva 120 – 150 mg.